Alt om allium prydløg

Alliumslægtens historie

Allium er løgslægten, som dækker over 600 arter der er udbredt i Europa, Mellemøsten, Centralasien, Østasien og Nordamerika. Nogen spiser vi, andre nyder vi synet af.
Det er utroligt, hvad der hører til alliumslægten. Porre hedder ”Allium porrum”. Hvidløg, som mange elsker, hedder ”Allium sativum” og Ramsløg, som folk valgfarter ud i skoven for at finde i maj måned, ”Allium ursinum”.

Det man som haveejer nok tænker mest på, når man siger allium, er prydløg. Her kommer så en sjov krølle på historien. Flere af de typer, vi med stor fornøjelse dyrker i haven, er vildarter, som er trukket ind. For eksempel er Allium Schubertii på omkring 4o cm høj, som er kendt for at være en af dem med den største blomsterskærm på op omkring 30 cm faktisk en vildart. Den stammer fra et område som starter i Israel og strækker sig op mod Tyrkiet.

Den mest kendte prydløg som rigtig mange har i have er ”Purple sensation” den er super har et godt, stor kuglerundt blomsterhovede, i den smukkeste lilla farve. Den hedder faktisk ”Allium hollandicum” og stammer fra Iran og Kirgisistan. Den spreder sig lystig med frø, og måske en dag er den betragtet som invasiv art i Europa.

Allium prydløg
Allium prydløg

Alliums mange fordele

Når alt kommer til alt er Allium fantastiske haveplanter, hvis man kan se bort fra at deres løv som regel visner ned og ser lidt triste ud inden de kommer i blomst. Dette er dog et plus hvis de bruges i et staudebed, da de derved ikke kæmper med stauderne om pladsen.

Man kan få dem i højder fra 10 cm til 150 cm i højden, så der er altid én, der lige passer ind. De tiltrækker bier og andre insekter i hobetal. De kan bruges i buketter både som friske og som tørrede, men man skal være klar over, at den typiske løgduft følger med. Selv om de findes i mange varianter i naturen har man også forædlet dem. Purløg Allium schoenprasum er set med 6 forskellige farve blomst, blot for at nævne en.

I fremtiden kommer man til at se meget mere til denne gruppe, måske ikke kun i prydhaven men også i køkkenhaven. Folks tanke om at dyrke sig egen mad vil være godt for Allium, de slår næsten aldrig fejl.

En anden udbredelse vil være i blomsterenge og vildtremiser hvor de vil bruges for at tiltrække insekter, det bliver en spænende oplevelse.

Pasningsvejledning

  • Man bestiller allium engang i juni. Når man har besluttet sig for hvilken man gerne vil have, får man det som regel engang i september.
  • Løgene skal i en velarbejdet jord, gerne på en solrig plads, og helst til den tørre side.
  • Man kan plante fra september til november hvis de skal have den bedste start.
  • De er vinterhårdføre, med har tendens til at begynde at kigge frem med løvet i januar.
  • Hvis man vil have det optimale ud af dem, vil lidt gødning i det tidlige forår være optimalt. Når bladene visner, behøver de ikke mere gødning.
  • Fra maj og frem til juli vil han kunne have blomst hvis man vælger lidt forskellige sorter.
  • Hvis man ikke vil have at de spreder sige med frø er det godt at klippe blomsterstanden af, den er også rigtig dekorativ som tørret i juledekorationen.
  • Løgene har godt af at komme op og tørre og blive delt engang i løbet af juli. De små sideløg i børnehave og de største løg til næste års blomst.
    Dette gælder for prydløg, for spiseløg er det en helt anden historie.
Allium prydløg

Køb Floratopias flotte Allium prydløg

DAHLIER 2024

Forudbestil nu!

Dahliaerne bestilles nu, og vi sender først i april når vejret tillader det.
Pengene trækkes først, når vi sender knoldene.