Alt om dahlia / georginer

Dahliaens historie

Dahlia, eller georginer som de også bliver kaldt, er eftersommerens helt store festfyrværkeri.
Oprindeligt stammer de fra Mexico, hvor aztekerne brugte dem i mange år, før Colombus opdagede Amerika. Aztekerne havde i århundreder brugt dem som nytteplanter, og brugte dem til alt lige fra kvægfoder til medicin. Dahliaernes vigtigste funktion for aztekerne var dog som pynt til festlige anledninger.

Som så meget andet kom dahliaer – eller georginer om man vil – med til Europa, og de første beskrivelser stammer fra først i 1500-tallet.
Forvirringen omkring betegnelsen ”georginer” og ”dahliaer” opstod allerede her. Der var nemlig tvivl om, hvilken professor der skulle udødeliggøres med at få planten opkaldt efter sig. De to bud var professor Georgi og professor Dahl.
Det endte med, at Dahl fik den latinske betegnelse ”Dahlia” opkaldt efter sig. Professor Georgi måtte nøjes med den knap så prestigefyldte ”georginer”, som blev hverdagsnavnet i Skandinavien og Østeuropa.

Frem til første del af 1800-tallet var det mest adelen og kongehuse, som havde Dahliaer i haverne. Da almindelige haveejere kunne få dem, gik det for alvor stærkt med opblomstringen. 

Dahlia Lakeland Autumn
Dahlia Worton Blue Streak

Uendeligt mange sorter

På en udstilling i Horsens i 1841 var der 150 fyldte blomstrede sorter, nu er der sorter i titusindevis i forskellige kataloger.

Når man kigger på hjemmesider, kan det skønnes, at man ser samme blomst, men med forskellige navne. Det er nok meget udbredt problem. Letheden ved at lave sine egne krydsninger, samt det faktum, at der ikke er helt den samme registrering på sorter som for eksempel ved tulipaner, gør, at der er rigtig mange sorter på markedet, som ligner hinanden.

Vores klima her i Danmark passer fint til dyrkning af dahliaer, bare man husker at tage knoldene op om vinteren. Selv om klimaet ændrer sig, og frosten ikke er så slem, er det store mængder regn, som kan få dem til at rådne i jorden.

Klassifikation af dahliaer

Det er et lidt farligt emne at begive sig ud i, men man må jo prøve.
Tyskerne gør det på én måde, amerikanerne på deres, og vi har valgt at læggeos op ad den engelske.
I England laver de udstillinger og går meget op i, at man kan se, at der er forskel på de enkelte grupper.
Hvis man vil forenkle det, skal man kun tage de første 10 grupper, men vi tager dem alle med her.
Så kan man selv vælge, om man vil forenkle dem eller ej.

Dahlia HS Wink

1. Single blomstret

Nogle vil kalde det enkelt blomstret, en lidt simpel type hvor kronbladene sidder i en cirkel, og støvdragere er fuldt tilgængelige. De fleste fra en frøformering er af denne type. Typerne af Happy single er i denne gruppe.

Dahlia Blue Bayou

2. Anemone blomstret

En eller to ydre kranse af randblomster med flade overlappende kroner. Indenfor findes mange rørformede skivekroner ofte med skråt afskårede ender. Den, som altid kommer først i blomst ved os, er Purpinca, en god repræsentant af gruppen.

Dahlia Pooh

3. Halskrave dahlia

En åben blomst med en række kronblade, som delvis dækkes af randblade, der minder om en præstekrave. Personligt er vi rigtig glade ved denne type, især når man ser, hvor glade sommerfugle og andre insekter er ved dem. Pooh er den mest kendte fra gruppen.

Dahlia Charlie Dimmock

4. Åkande dahlia

Ligner en åkandeblomst. Bred indadrullet krone som er helt fyldt, har ingen skiveblomst. En type som Créme de Cassis hører i denne gruppe.

Dahlia Karma Choc

5. Dekorativ dahlia

Er helt fyldt, kronbladene er brede med afrundede yderender. Randkronen er svagt indadrullet til rørformet. Meget regelmæssig i opbygningen. Om den er mere dekorativ end andre typer kan jo diskuteres, men nok den største gruppe i antal. Thomas Edison med den helt unikke farve hører til i denne gruppe.

Dahlia Cryfield Harmony

6. Ball dahlia

En næsten kuglerund blomst, som er dannet af rørformede kronblade. Oftest har de en lang stilk, som gør dem særdeles gode til afskæring. Bliver blomsten skåret på det rigtige tidspunkt, kan de holde i en buket i op til 14 dage. Cornel er en af de mest benyttede i denne gruppe.

Dahlia Small World

7. Pompon dahlia

Er som Ball dahlia bare mindre. Her må de ikke være større end seks cm i diameter. En smuk kompakt blomst. Mest kendt er nok Franz Kafka, som har historie tilbage til 1974.

Dahlia Grysons Yellow Spider

8. Kaktus dahlia

Har kronblade, som er lange og ret smalle, de er rørformede og tilspidsede. Der er mange i denne gruppe, en af de mest anderledes er ”Gryson’s Yellow Spider.

Dahlia Karma Sangria

9. Semi kaktus dahlia

Er svær at skelne fra kaktusformen, hos semikaktus er det den ydre halvdel af kronbladene, der er tilbagebøjede. Black Jack er en af de seneste til at komme i blomst, men værd at vente på.

10. Øvrige

Det som ikke passer ind i andre grupper. I udstillings-øjemed vil vildarter ind gå i denne gruppe, så Dahlia imperialis bør være i denne gruppe.

Dahlia Firecracker

11. Fimbriated dahlia (frynsede)

Blomster uanset form som har kronblade, der er frynset. Typer som Hapet Perfekt og Canary Fubuki vil være i denne gruppe.

Dahlia Honka Wit

12. Stjerne dahlia

Simpel type, hvor hvert kronblad sidder solitært omkring blomsterskiven. Vores erfaring er at de ikke egner sig til afskæring, men er gode i haven, og bier er superglade for dem. Honka er i denne gruppe.

Dahlia Pink Giraffa

13. Fyldte Orkide dahlia

En gruppe, som ikke ret almindelig. Kronbladene er flerformede og atypiske i formen. De eneste, vi kan komme i tanke om, er Giraffe og Pink Giraffe. Har ikke set dem i handel de seneste år.

Dahlia Bishop of Llandaff

14. Duplex dahlia

Den er beregnet for blomster, som minder om single typer, hvor de har flere lag af kronblade. Altså en flad blomst, men åben midte med dobbeltlag kronblade. Bishopof Lalandaffer i denne gruppe, og selv om den snart er 100 år, er den stadig fantastisk.

Konklusion

Det er 14 grupper, som man kan mene om hvad man vil. Hvis man kigger rundt, støder man på navne som trommestik, krysantemum og dinnerplate hos dahliaer. Her må man betegne det som handelsnavne, som kun er for at sælge varen – og de bør egentlig sættes ind i de grupper, vi allerede har. Men det går stærkt hos dahliaerne, hvis man kigger til Østrig hvor Peter Haslhofer fremavler tæt på 50 nye typer hver år, og han bestemt ikke den eneste, som sender nyheder ud. Som forbruger/samlere bliver man lagt ned. Måske man skulle sætte sig et mål og gå efter det:

”Vi vil kun have de 500 bedste sorter”

Floratopias udvalg af dahlia