Fritillaria – Kejserkroner/Vibeæg

Fritillariaens historie

Fritillaria er en slægt med små 100 arter fra Europa, Asien og Nordamerika, kort sagt den nordlige halvkugle. Det er overvejende skovens planter for de store og større arter, og bjergskråninger i græs og forvitret sten for de små og mindre arter.

Slægten fritillaria har et kæmpe spring fra de små forsigtige til den store imperialis, som svajer kejserligt. De er alle en løgplante som har et hvidligt løg. Lugten fra løget er stærkt, nok for at fortælle at de er giftige. Blomsten selv har en ubehagelig lugt, derfor frarådes at den står ved opholdspladser i haven og foran soveværelset vinduet. Nogle Fritillaria er hårdføre i haven, og klare sig, mens andre går til.

De små F. meleagris som kaldes Vibeæg vokser vildt over det meste af Europa, trives bedst i skovlysninger og i enge. De er bedst til at frøformere, så lad dem stå så de selv kan kaste frø. De store typer F persica og F. imperialis, også kaldt kejserkroner, kan frøformere men oftest formeres ved lægning af frasorterede sideløg.

Sådan holder du kejserkroner

Da planten blomstrer i maj og visner bort allerede i juni, er det imidlertid nødvendigt at afmærke voksestedet, hvis man vil opgrave løgene i hvileperioden. Især i begyndelsen af vækstperioden må den ikke mangle vand, mens den resten af året kan tåle at stå ret tørt. Den er ikke vanskelig med hensyn til jord, blot denne er veldrænet og ikke alt for stiv. De store typer kan springe blomstringen over, hvert andet år. Dette kommer af, at de bruger meget energi på blomst og skal samle sammen til at danne disse.

Fritillaria kan blive hjemsøgt af liljebillen, lige fra bladene fremkommer i marts, til de visner ned i juni. Her er det med at sætte bekæmpelsen ind, lige så snart man opdager dem.

Sæt løgene i september så de store kan sætte rødder og stå fast og de små ikke tørre ud.

Floratopias flotte kejserkroner og vibeæg