Narcisser – Påske- og pinseliljer

Narcissens historie

Narcisser er den latinske betegnelse for påske- og pinseliljer. De har været kendt i over 2.000 år og kan spores tilbage til det gamle Grækenland, hvor de blev brugt i prydhaver.

Narcisser vokser vildt i Sydeuropa og Nordafrika. Blomstringstiden er fra først i marts til sidst i juni.Højden kan svinge fra 10 cm til over 60 cm. Og farverne varierer fra hvid over i creme til gul og over i en rød/orange farve.

Blomsten er et kapitel for sig selv med små, sarte, enkelte blomster over tunge, fyldte blomsterhoveder. Fra små tazette-blomster til store skålformede hoveder på over 20 cm. Alle i stor pragt.

Forædling har givet tusindvis af sorter, som giver et smukt præg på ens have i foråret og de første sommermåneder.

Sådan planter og passer du narcisser

Narcisser stiller ikke store krav til placeringen, dog vil de gerne have en mere fugtig havejord uden at soppe i vand. En PH-værdi på seks til syv er passende.
Med en placering i græsplænen, i et staudebed hvor de har god plads i foråret, før stauderne begynder deres vækst, i krukker hvor de kan flyttes rundt efter behov, eller selv i et rododendronbed kan de trofaste sorter klare sig. Nogle bruger dem også i dahliabed, hvor de står i trådkurve, som sættes, når de graver dahliaerne op om efteråret. Så får de lov til at stå til efter endt blomstring hvor de så udskiftes med dahliaknolde.
Så mulighederne er utallige for brug af narcisser; de er trofaste og kan klare det meste.
Narcisser naturlige giftstof i løget afskrækker mange dyr,så planterne plagesikke af mosegrise og andre gnavere, når de er sat.

Og så behøver de ikke at blive plantet om hvert år sådan som for eksempel tulipaner, narcisser kan sagtens klare sig på samme voksested flere år i træk. Her formerer de sig og kan blomstre hvert år. Jeg kan varmt anbefale disse skønheder af løg som en del af haven.

Typer af Narcisser

Normalt vil man sætte narcisser op i 13 forskellige divisioner med hver deres karakteristika.Ved at kigge til Royal Horticultural Society i Storbritannien og American Daffodil Society i USA har jeg prøvet at sætte dem op på deres måde. De vælger ud fra blomsten og ikke ud fra tidspunkt for blomstring, så alt det, vi kender som påskeliljer, majliljer, bededagsliljer, pinseliljer osv. er helt ude af kraft. Så her er mit bud på hvordan de kan sættes op. Der er ikke medtaget endelige vildarter eller miniature, da disse også bør sættes ind i følgende grupper.

1. Trompet Narcisser

I denne gruppe er der én blomst pr. stilk med en tragt, som er lige så lang eller længere end blomstens kronblade. Den kendte ”Golden Harvest” hører til her.

2. Stor-skålformede narcisser

Her er der igen én blomst pr. stilk, men tragten er mere enden tredjedel, eller mindre end længden af de blomstens kronblade. Ice Follies hører til her.

Påskelilje Narcissus Falmouth Bay

3. Lille-skålformede narcisser

Denne gruppe har en blomst til en stilk med en tragt som ikke er mere end en tredjedel af længden på blomstens kronblade. Barrett Browning er en god type herfra.

Påskelilje Narcissus Connie Double

4. Fyldte narcisser

I denne gruppe er der en eller flere blomster til en stilk med en fyldt tragt eller fordobling af kronblade, nogle gange begge dele. Dobbelte narcisser overlever ofte længere i haven, og deres blomster holder meget længere end andre narcisser. Dog kan blomsterne være så tunge, at det er nødvendigt, at de bindes op. Tahiti er en god repræsentant for gruppen.

5. Triandrus narcisser (orkidenarcis)

Denne gruppe har to eller flere nikkende, hængende blomster på en stilk og fremadbøjede kronblade. De virker som små klokker på en stilk. Den hvide Thalia er en af de bedste fra denne gruppe.

6. Cyclamineus narcisser

Nacisser i denne gruppe har nærmest et vindblæst udseende med en nikkende blomst på en stilk og tilbagebøjede kronblade. Den tidlige Jetfire er fra denne gruppe.

Påskelilje Narcissus Kokopelli

7. Jonquilla narcisser

Denne gruppe har åbenbare karakteristika arvet fra Narcissus jonquilla i deres herkomst. De har smalle, mørkegrønne blade og en til tre duftende blomster til en stilk. Kedron, der har en dejlige duft, hører til her.

Påskelilje Narcissus Hoopoe

8. Tazetta narcisser

Denne gruppe har bredeblade og klynger på mere end tre velduftende blomster til en tyk stilk. De er ikke så holdbare i dansk klima. Hvis man skal fremhæve en, må det være Geranium, som er flot og stabil.

9. Poeticus narcisser

Denne gruppe er kendetegnet ved hvide kronblade. Den lille trompet-tragt er gul, gul-rød eller gul-orange, og de er velsignede med en vidunderlig poetisk duft. Ofte sent blomstrende. Pinseliljen eller fasanøje er i denne gruppe.

Påskelilje Narcissus White Pellicoat

10. Bulbocodium narcisser

Denne gruppe er bulbocodium og dets slægtninge. De har som regel én blomst pr stilk. Kronbladene er uvæsentlige i forhold til tragten, som er væsentlig større og altoverskyggende. Golden Bells er nogle af dem, man først ser i handel om foråret.

11. Split-Corona (sommerfugle-narcis)

Denne gruppe har en spaltet tragt, som er delt i mindst en tredjedel af dens længde, hvilket ofte får tragten tilbage mod kronbladene. Mest kendte er nok Cassata.

Påskelilje Narcissus Téte á Téte

12. Øvrige

Her indsættes alt, hvad der ikke passer ind mellem i øvrige kategorier, altså det der er tilovers, når boet gøres op. Den, som man får i titusindvis om foråret.Téte á Téte bliver placeret her.

13. Vildarter

Vildarter og naturlige hybrider, det er en svær en. De kan jo knyttes til en af de andre divisioner, men nogle gange passer de ikke ind andre steder. En af den er Narcissus pseudonarcissus, som vokser vildt i Central Massif i Frankrig.

Pasningsvejledning til narcisser

Juni

I juni begynder vi at kigge i kataloger og finde nye typer, som kunne være spændene til vores sortiment, og hvad der kunne være sjovt at dyrke i marken. Husk jo større løg, man køber, des større blomst får man. Vælg derfor altid den største løgstørrelse, du kan finde. Det betaler sig altid.

September

September er den bedste måned at sætte narcisser i. De små rødder under løget vil gerne i jorden og sætte sig. Narcisser kan i modsætning til tulipaner lide en fugtig muld, dog ikke noget, som sopper i vand.

pH 6-7

PH-værdien på seks til syv er passende, da det giver de bedste farver. Jorden skal være løs og lækker, og med et minimum af ukrudt. De må gerne stå solrigt og helst lidt i læ. Narcisser kan stå på samme plads i mange år. Hvis de ikke blomstrer et år, kan en deling og opplantning være gavnligt.

3 x løgets størrelse

Fra september og frem uge 42, hvor gartnere holder efterårsferie, kan man sætte narcisser. En tommelfingerregel er tre gange løgets størrelse i jorden. Hvis man satser på, at de skal stå der i flere år, må de godt komme lidt dybere ned. Markér gerne hvor og hvad man har sat i jorden med navneskilt.

Januar

Tjek for ukrudt og tag måske en omgang med gasbrænderen. Pas dog godt på her, da flere af typerne kan være kommet op, og de skal helst ikke svitses. Der skal NPK gødning til, og her kan man gå ud fra ”mængden, der svarer til indholdet i en almindelig tændstik æske pr, kvadratmeter”. Dette gøres tre til fire gange med opstart sidst i januar og derefter hver fjerde uge.

Februar

De tidligste typer er i blomst fra februar, og hvis man er heldig, kan der være typer, som blomster engang i juni.

April

Hvis det har været et tørt forår, kan man sætte ind med vanding nu. Desuden skal der tjekkes for eventuelle sygdomme. Lus kan være et problem, og narcisfluen kan ødelægge løgene, så hold godt øje med den.

Nippe, nippe

Når blomsten begynder at falde, nippes hovederne af og smides på komposten. Løget bruger derved ikke energi på at lave frø, hvilket er en fordel.

Dvale

Pas og plej det grønne så længe som muligt. Når det visner, er løget på vej i dvale.

Juni/juli

Sidst i juni og først i juli kan løget graves op og lægges til tørring.

August

Her skal løget pilles og deles. De mindste skal sættes i ”børnehave”, så de kan blive klar til brug, når de bliver større.

Næste sæson

De største er dem, der skal bringe glæde med blomst til næste sæson.

Floratopias flotte narcisser

Webshoppen lukker midlertidigt for nye bestillinger

Med dyb sorg meddeler vi, at Mikael Lindharth Hansen, ejeren af Floratopia, er gået bort den 7. februar 2024. Vi takker for støtten til hans projekt og fortsætter med eksisterende ordrer, men lukker midlertidigt for nye bestillinger.

Tak for alt, Mikael.