Alt om tulipaner og tulipanløg

Tulipanens historie

Tulipaner er selvskrevne i forårshaven. Både de prægtige forædlede havetulipaner, og også enkelte vildtarter.
De fleste vilde tulipaner stammer fra Centralasien omkring Alajbjergkæderne,som ligger nær Pakistans hovedstad Islamabad.
Der er også vildtvoksende tulipaner i Europa for eksempel i Spanien, Italien og på Kreta og Balkan. Det formodes dog, at disse er blevet bragt dertil med rejsende fra Centralasien, og at de derefter forvildede sig ud i naturen.

Ved tulipanens oprindelse var det det tyrkiske Osmannerige som værdsatte tulipaner. Navnet tulipan siges at stamme fra det tyrkiske ”tuliban” eller turban, som forbindes med plantens udseende.
I 1593 var det hollænderne, som nærmest overtog fascinationen af tulipanerne, og de har ikke set sig tilbage siden; i dag er landet kendt for sine tulipaner. Selv den økonomiske brist ”tulipanmamien” eller tulipanboblen, som var verdens første økonomiske krise tilbage i 1637, har ikke slået hollænderne ud. Med en produktion på over 13.000 hektar fordelt på 2.000 sorter ligger Holland klart i spidsen, når det kommer til produktion af tulipaner. Hollænderne er også langt foran andre lande i forhold tilforædling og disponering.

Sådan planter og passer du tulipaner

Helt lavpraktisk kommer tulipaner ved, at man om efteråret lægger et løg i sin have, enten i krukker eller direkte i bedene. Når foråret kommer, får man en dejlig oplevelse med en smuk blomst, som lyser op efter vinterens grå og triste vejr. Ofte kan man få en diskussion over, at de nye typer ikke er så holdbare, som da far var dreng. Ja, når man tilstræber unikke og specielle sorter, kan kvaliteten falde.
Alt er dog ikke gjort med bare at lægge i løg i jorden. Det er et stort arbejde at dyrke tulipaner, fordi man skal sørge for gødning i vintermånederne, vand når de blomstrer, hoveder skal klippes af lige, når de er færdige med at blomstre, de skal op og tørres midt sommeren, deles og sættes igen til efteråret.
Samtidig har klimaet ændret sig en del i Danmark, og tørre forårsmåneder samt megen regn og fugt i efteråret og vinteren givet grobund for skimmelsvamp. Så man kan roligt sige, at som haveejer har man altid nok at se til.

Uanset hvad er tulipaner dog dejlige, om man bare nyder at købe en buket i vintermånederne og sætte den ind i stuen. Kaster sig ud i at have dem i krukker eller bede i haven. Eller går all-in og begynder at dyrke dem i drivhus.

Floratopias flotte tulipanløg

DAHLIER 2024

Forudbestil nu!

Dahliaerne bestilles nu, og vi sender først i april når vejret tillader det.
Pengene trækkes først, når vi sender knoldene.