Floratopias forsøgsmark

Velkommen i forsøgsmarken

I sommeren 2019 fik vi muligheden for at lave en forsøgsmark, et areal hvor vi kunne prøvedyrke i frie omgivelser. Arealet er på ca. 6000 m² på en morænebakke, som svinger fra en let sandjord til lidt mere ler. Selv på så et lille areal er der ting man skal tage højde for. Klimaet er som i det midtjyske, de første som får frost og risiko for nattefrost frem til Sankt Hans.
Jorden var træt efter at det have været græsfold til heste i mange år. Der måtte en del arbejde til før den var klar til at ligge løg i. Vi begyndte med at ligge løg i efteråret 2019, hver bane er 1,5 x 150 meter.

Vi startede med 6 baner, imellem hver bane er der 2,5 meter som er i plænegræs. Dette slås ugentligt med en havetraktor så der en god stabil gang at gå på. I sæsonen 2020 var der Forårsløg i de 2 ½ første baner, så kom en ½ bane med Canna og de 3 sidste var med Dahliaer. Den nordligste del er rigtig fin sandet, på bakken mod syd er mere leret. Det har givet nogle udfordringer her den første sæson. Vi har nok lært hvor det er bedst at have narcisser frem for tulipaner.

Plantning af blomsterløg
Plantning af dahliaer

Foråret 2020 var lidt specielt, vinteren have ikke været så kold at løgene have fået en god hvile periode, samtidig kom der godt vejr med meget lidt regn. Det gjorde at tulipanerne og de andre forårsløg, blev lave og ret hurtig brændte af. Der var blomster fra 10. marts og frem til 1.juli hvor de sidste allium blomstrede. Man skal lærer af sine fejl og bare blive bedre, vejret skal helst være med en.

Dahliaerne kom tidligt i jorden omkring den 8. april, vi ved godt at jorden ikke var hel varm endnu, men knoldene tørrede for meget inde på lagret. De første blomster viste sig omkring Sankt Hans, så ikke meget før end de plejer. Dahliaerne blev faktisk gode i 2020, de blev ikke så høje, men der var mange blomster. Vi fik også lært hvordan de skal stå, så de præsenterer sig på bedste vis.

Sæsonen 2021 er der blevet udvidet med 2 rækker, en til forårsløg og en mere til dahliaer.

Samarbejde med Florum

Hele forsøgsmarken er et samarbejde med Jan Smith Iversen, uddannet Hortonom ved den kongelige landbohøjskole. Hans firma Florum sælger blomsterløg, frøblandninger og staude måtter til kommuner og attraktioner. Nogle gange er det med at kunne vise kunder at det kan gro i Danmark, den bedste reference. Derfor bruger Florum marken til fremvisninger 2 gange årligt.

Jan har en rigtig god tilgang til de Hollandske blomsteravler, vi er derfor med når noget nyt kommer frem og skal lanceres. Vi modtager jævnligt prøver som skal afprøves inden det kommer i handel. Samarbejdet går begge veje, da vores erfaringer med typer, der ikke kan trives eller bare er super, kommer med i betrækninger for det udvalg som tilbydes.

Dahliaer

Hvad er der i forsøgsmarken

Hvad er der så i marken, det er jo sæsonbetonet, men vi har følgende:

  • Tulipaner omkring 150 forskellige typer
  • Narcisser omkring 100 forskellige typer
  • Fritillaria omkring 10 forskellige typer
  • Allium omkring 30 forskellige typer
  • Mixtures af forårsløg 10 forskellige blandninger
  • Prærieliljer omkring 10 forskellige typer
  • Pæoner 8 forskellige typer
  • Dahliaer omkring 250 forskellige typer
  • Canna 8 forskellige typer

Så der er nok for alle at se på, og hvert år finder vi på noget nyt.

Nørderi med pelargonier i drivhuset

Tilbage til midt 80erne var arbejdet med at lave pelargonier en hobby som jeg fandt ro i. Et lille drivhus lavet af de forhåndenværende søms princip, hjemme hos mine forældre. Her i stod jeg om eftermiddagen og lavede stiklinger af hvad det man nu kunne finde. Transistorradio kørte med Flagsted og Schumacher i baggrunden, det var en skøn tider. Pelargonier forsvandt i glemslen men på et besøg hos Egeskov slot tilbage i 2016 kom de tilbage til haven, og nu bliver de her. I drivhuset bliver der puslet om stiklinger. Anette bliver lidt stram i betrækket, når man i efteråret begynder at invadere vindueskarme for at kunne overvintre de mest sarte af dem.

Pelargonier

Den type jeg selv sætter størst pris på er duftpelargonier, dem som før blev kaldte duftgeranium. De er lidt mere hårdføre, kendt fra historien og så er de bare fantastiske.

Men der er så mange typer og sorter, med fine små blomster i de skønneste farver, blade i flotte former med smukke nuancer, helt igennem unikke på hver deres måde. Nogle flere meter høje, andre kun få cm. Nogen som kan bruges i maden andre holder insekter væk fra terrassen. De blomster hele sommeren især hvis man er flittig til at nippe gamle blomster væk. Vandes jævnligt, og i vækst sæsonen fra marts til august med lidt gødning i, så viser de sig på bedste måde. Alt i alt en dejlig plante som man kun kan holde af. Tror det med at begrænse sig er den største farer i dette projekt.

Dahlia i blomst

I perioden fra august til sidst i september er der fuld gang i dahliaerne. Bier og andre insekter er i gang men at inspicere, om alt er som det skal være. Vi klipper blomster der er ved at fade ud, så andre kan komme til. Faktisk er det de 2 måneder vi har mest at se til på marken, ikke kun dahlia der kræver opmærksomhed, men det er her vi starter op på at ligge forårsløg. Vi bruger derfor mange timer på marken i denne periode, men alle er velkommen forbi og se hvad vi går og laver. Og ikke mindst nyde synet af dahliaer.

Udvalgte sorter, som vi er ekstra stolte af

Vi står inde for kvalitet og ægthed

DAHLIER 2024

Forudbestil nu!

Dahliaerne bestilles nu, og vi sender først i april når vejret tillader det.
Pengene trækkes først, når vi sender knoldene.